Tanini

Pravilna upotreba tanina u enologiji je bitna jer tanini igraju važnu ulogu u strukturi, boji i okusu vina. Tanini mogu pružiti čvrstinu, astringenciju i teksturu vinu, što doprinosi uravnoteženosti i dugotrajnosti.

Različiti izvori tanina, poput kože grožđa, sjemenki ili drva, mogu pružiti različite karakteristike tanina u vinu. Pravilan izbor i doziranje tanina mogu doprinijeti postizanju željenih senzorskih profila, poput mekoće, kompleksnosti i dugovječnosti.Tanini također mogu pružitistabilnost vinu.

Oni se mogu vezati za neželjene proteine i tvari, pomažući u bistrenju i sprečavanju taloga. Osim toga, tanini mogu djelovati kao antioksidansi, štiteći vino od oksidativnih oštećenja i produžavajući njegovu svježinu i trajnost.

TANIN TC
  • Hidrolizabilna taninska kiselina ekstrahirana iz kestenovog drva otapanjem u vodi. 
  • Reagirajući s ljepilom, Tanin TC stvara talog koji taložeći vuče s njime čestice koje zamućuju vino, čime se značajno poboljšava njegova bistrina i također pročišćava polifenolnu strukturu.
  • Sastav: tanin ekstrahiran iz drva kestena.
  • Glavne primjene: pogodno za lijepljenje vina u kombinaciji sa želatinama (svinjska ili riblja želatina).
TANIN SR

  • Ekstrakt katehin i elagičnih tanina u obliku smeđeg praha, lagano topljivog u vodi.
  • Koristi se prije maceracije u proizvodnji crvenog vina radi stabilizacije boje.
  • Na crvenim vinima daje intenzitet i strukturu.
  • Kod bijelih vina, u maloj količini, doprinosi povećanju mekoće.
  • Sastav: tanin dobiven iz Quebracho drveta.
  • Glavna primjena: stabilizacija boje tijekom maceracije u proizvodnji crvenog vina.

ESSENTIAL PEP 

  • Tanin izvađen iz koštica grožđa
  • Essential PEP je tanin s antioksidacijskim svojstvima koji se koristi tijekom alkoholne fermentacije kako bi se stabilizirala boja crvenih i ružičastih vina. 
  • Upotrebljava se tijekom faze sazrijevanja ili prije punjenja boca kako bi se poboljšao tijelo vina i kompleksnost mirisa. 
  • Idealan za crvena vina u kojima se želi ojačati struktura. Također se može koristiti prije konačnog prelijevanja, na kraju kontakta s drvenim bačvama, kako bi se zaštitilo od oksidacije. 
  • Sastav: kondenzirani tanini dobiveni iz koštica grožđa. 
  • Glavna primjena: fermentacija i presanje crvenih i ružičastih mošta radi stabilnosti boje. 
  • Tijekom sazrijevanja i prije punjenja boca radi poboljšanja kompleksnosti mirisa i strukture.
  • Aromatične karakteristike: kompleksnost mirisa, naglašavanje sortnih karakteristika. 

ESSENTIAL PEL

  • Tanin iz kožice grožđa
  • tanin s antioksidacijskim svojstvima koji se koristi tijekom alkoholne fermentacije kako bi povećao antioksidacijski kapacitet mošta i sačuvao svježinu aroma.
  • Upotrebljava se tijekom faze sazrijevanja ili prije punjenja boca kako bi osvježio miris i istaknuo voćnu notu, te povećao strukturu i ravnotežu okusa vina.
  • idealan za poboljšanje kvalitete vina, povećavajući intenzitet arome i mekoću.
  • Sastav: tanin izvađen iz bijele kožice grožđa.
  • Glavna primjena: fermentacija i prešanje bijelih, crvenih i ružičastih moštova kako bi se povećala antioksidacijska zaštita s trajnijom svježinom tijekom vremena.
  • Aromatične karakteristike: svježina mirisa, ravnoteža okusa.



ESSENTIAL OAK BARREL

  • Tanin hrastovine
  • Upotreba Essential Oak Barrel tijekom faze prije punjenja boca povećava slatkoću, intenzitet mirisa i punoću, uravnotežujući vino nakon eventualnog starenja u bačvama, ističući arome sazrijevanja.
  • može se koristiti za nadopunu gubitka tanina iz upotrijebljenih bačava, omogućujući dulje korištenje bez gubitka sposobnosti za poticanje razvoja vina.
  • Sprječava pojavu reduktivnosti u vinima koja su sazrijevala u inox spremnicima ili upotrijebljenim bačvama.
  • Sastav: ellagički tanin iz hrastovine.
  • Glavna primjena: tijekom faze prije punjenja boca crvenih vina korisno je za poboljšanje strukture i intenziteta mirisa, s dobrim antioksidacijskim svojstvima.
  • Aromatične karakteristike: kokos, vanilija.  


ESSENTIAL FREE VEG

  • Pripravak tannina izvađenih iz drveta egzotičnih vrsta
  • Upotreba Essential Free Veg tijekom faze sazrijevanja pomaže u smanjenju osjećaja biljnih nota i adstrigencije te omogućava izražavanje sortnih karakteristika koje često bivaju prekrivene "zelenim" notama.
  • Sastav: kondenzirani tannini izvađeni iz drveta egzotičnih vrsta.
  • Glavna primjena: tijekom faze sazrijevanja bijelih, crvenih i ružičastih vina, korisno je za smanjenje biljnih nota uz dobro antioksidativno svojstvo.
  • Aromatične karakteristike: rješava biljne i adstrigentne senzacije.



ESSENTIAL FREE OFF

  • Tannin od hrastovine
  • Upotreba tijekom faze sazrijevanja pomaže pri skrivanju smanjenih senzacija te potiče izražavanje sortnih karakteristika.
  • pokazuje snažnu kompleksirajuću aktivnost prema sumpornim proteinima odgovornim za neugodne mirise u vinima.
  • Karakteriziran visokim udjelom elagi-tannina i jednostavnih fenola koji su vrlo aktivni kao kisikovi receptori, stoga je njegova upotreba važan alat u prevenciji oksidacije.
  • Sastav: hidrolizirajući tannin.
  • Glavna primjena: tijekom faze sazrijevanja bijelih, crvenih i ružičastih vina, korisno je za prekrivanje smanjenih senzacija i povećanje strukture vina.
  • Aromatične karakteristike: rješava probleme povezane sa smanjenim senzacijama, povećavajući sortne senzacije.  


ESSENTIAL OAK STRONG

  • Mješavina kondenziranih i hidrolizirajućih tannina
  • Upotreba Essential Oak Strong tijekom faze pre-imbottigliavanja povećava strukturu, intenzitet mirisa i trajnost, uravnotežujući vino nakon eventualnog sazrijevanja u bačvama te ističući note sazrijevanja i tercijarne arome.
  • Sastav: kondenzirani tannini i tannini od hrastovine.
  • Glavna primjena: tijekom faze pre-imbottigliavanja crvenih vina korisno je za poboljšanje strukture i intenziteta mirisa, uz dobar antioksidacijski učinak.
  • Aromatične karakteristike: sladić, duhan.  



ESSENTIAL PASSION

  • Mješavina kondenziranih tannina
  • Upotreba tijekom sazrijevanja ističe voćnu komponentu vina, osjećaj slatkoće i intenzitet mirisa koji je karakterističan za određenu sortu.
  • Sastav: kondenzirani tannini izvađeni iz drva crvenih voćnih vrsta.
  • Glavna primjena: tijekom faze sazrijevanja crvenih i ružičastih vina korisno je za poboljšanje arome, uz održavanje dobrog antioksidacijskog učinka.
  • Aromatične karakteristike: slatkoća, voćnost, intenzitet mirisa specifičan za sortu.


ESSENTIAL OAK PROGRESS

  • Mješavina kondenziranih i hidrolizirajućih tannina
  • Upotreba tijekom faze sazrijevanja povećava strukturu, kompleksnost mirisa i pomaže uravnoteženoj drvenoj starosti vina.
  • Pomaže u postizanju adekvatne evolucije crvenih vina.
  • Idealno je za produljenje aromatične postojanosti i aftertastea vrhunskih vina, pružajući osjećaj slatkoće.
  • Upotreba Essential Oak Progress omogućuje postizanje optimalne količine tannina koja potiče evoluciju vina, čime se postiže elegancija i tijelo vina na okus.
  • Sastav: kondenzirani tannini i tannini iz hrastovine.
  • Glavna primjena: tijekom sazrijevanja bijelih, crvenih i ružičastih vina korisno je za obogaćivanje kompleksnosti, strukture i antioksidacijskog učinka.
  • Aromatične karakteristike: voćnost, slatkoća, postojanost. 



ESSENTIAL FRESH

  • Mješavina kondenziranih i galnih tannina
  • Upotreba tijekom faze sazrijevanja i prije punjenja u boci pomaže osvježiti oksidirana i umorna vina, potičući otvaranje osjetilnih dojmljivosti raznih sorti.
  • Upotreba Essential Fresh uravnotežuje strukturu vina naglašavajući osjećaje strukture koji značajno doprinose poboljšanju okusa i mirisa.
  • Vina tretirana s Essential Fresh pokazuju veću kompleksnost i postojanost arome.
  • Povećava djelovanje SO2 zahvaljujući istovremenoj prisutnosti različitih tannina.
  • Idealno za očuvanje intenziteta arome bijelih vina.
  • Sastav: mješavina kondenziranih i galnih tannina.
  • Glavna primjena: tijekom faze sazrijevanja i pre-imbottiglirovaja bijelih, crvenih i ružičastih vina korisno je za prikrivanje oksidiranih nota te pružanje svježine i otvaranje senzorskih svojstava. Aromatične karakteristike: svježina, kompleksnost, postojanost. 


ESSENTIAL OAK SWEET 


  • Mješavina hidrolizabilnih tanina 
  • Upotreba tijekom faze prije punjenja boca povećava osjećaj slatkoće, intenzitet mirisa i uravnotežuje vino nakon eventualnog starenja u bačvama. 
  • Sastav: tanini hrastovine. 
  • Glavna primjena: tijekom faze prije punjenja boca bijelih, crvenih i ružičastih vina korisno je za obogaćivanje vina, uz održavanje dobrog antioksidativnog svojstva. 
  • Aromatične karakteristike: kokos, slatkoća. 


PRIVILÈGE BLEU

  • Mješavina tannina hrasta
  • Upotreba tijekom faze prethodnog punjenja boce povećava mirisni intenzitet, strukturu, punoću te uravnotežuje vino nakon eventualnog starenja u bačvama, ističući sortne karakteristike i povećavajući kompleksnost.
  • Privilège Bleu može se koristiti i tijekom sazrijevanja kako bi se produžio vijek trajanja drvenih nota.
  • Sastav: mješavina tannina hrasta (različitog biljnog podrijetla).
  • Glavna primjena: pojačanje strukture, punoće i mirisne intenziteta tijekom faze prije punjenja boce crvenih, bijelih i ružičastih vina.
  • Aromatične karakteristike: kokos, čokolada, kava. 


PRIVILÈGE NOIR

  • Mješavina tannina hrasta
  • korišten tijekom faze prije punjenja, pojačava voćne note koje potječu od sortnih aroma, osjećaj slatkoće, punoću te uravnotežuje vino nakon eventualnog sazrijevanja u hrastovim bačvama.
  • Za vina s elegantnim, sofisticiranim i ozbiljnim senzornim profilom, uporaba Privilège Noir dodaje nedostajuću kvalitativnu komplementarnost.
  • Sastav: Mješavina tannina hrasta (različitog biljnog podrijetla).
  • Glavne primjene: Poboljšanje punoće i intenziteta mirisa s dobrim antioksidacijskim svojstvima tijekom faze pre-imbottiglija vina crvenih i rozea. 
  • Aromatske karakteristike: Crveno voće, pekmez.