Kiseline

Upotreba točnih kiselina u enologiji je bitna jer one imaju značajan utjecaj na pH vrijednost, ravnotežu okusa i senzorski profil vina. Pravilna kiselost doprinosi uravnoteženosti, svježini i živahnosti vina.

Različite vrste kiselina, poput vinske kiseline, limunske kiseline i jabučne kiseline, mogu pružiti različite karakteristike vinu. Na primjer, vinska kiselina može pružiti oštrinu i svježinu, dok limunska kiselina može dodati voćnu svježinu i blago kiselkastu notu.

Pravilna kiselost također igra važnu ulogu u zaštiti vina od mikrobiološkog kvarenja. Kisela okolina može inhibirati rast neželjenih mikroorganizama i bakterija, pružajući stabilnost i dugotrajnost vinu.

Acid CITRIQUE
  • Limunska kiselina 
  • Sastojci: monohidrat limunske kiseline.
  • Doziranje: Prema važećim propisima, ne smije prelaziti 1 g/L u gotovom vinu.
Acide Lactique
  • Mliječna kiselina prirodnog podrijetla, dobivena  mliječnom fermentacijom šećera. 
  • Sastav: 88% otopine L-mliječne kiseline. 
  • Glavne primjene: koristi se za kiseljenje mošta i vina izuzetno zrelih i nedovoljno kiselih grožđa. 

ACIDE MALIQUE D,L

  • Jabučna kiselina

  • omogućuje povećanje i regulaciju ukupne kiselosti vina.

  • Sastav: D,L-jabučna kiselina.

  • Glavne primjene: koristi se za kiseljenje sokova dobivenih izuzetno zrelih i nedovoljno kiselih grožđa. 


ACIDE Tartarique L+

  • Vinska kiselina

  • Sastav: kiselina L(+) vinska 



Acid ASCORBIQUE
  • Antioksidativni konzervans
  • Sastav: L-askorbinska kiselina.
  • Glavne primjene: Prevencija oksidativnih pojava u vinima.

Kalcijev Karbonat

  • sredstvo za odkiseljavanje koji se koristi u moštovima i vinima.

  • On uzrokuje taloženje vinske kiseline u obliku netopljivih soli.



Kalijev Bikarbonat

  • sredstvo za odkiseljavanje koji se koristi u moštovima i vinima.

TETRACOMPLEX

  • Polikomponento sredstvo za odkiseljivanje

  • Komponente Tetracomplexa reagiraju preferencijalno s prisutnom vinskom kiselinom neutralizirajući njene kiseline i pretvarajući je u netopljive soli: kalijev hidrogen tartrat i kalcijev tartrat.

  • Na ovaj način uporaba Tetracomplexa omogućuje smanjenje viška kiselosti uz značajno poboljšanje organskog balansa tretiranog proizvoda.

  • Osim toga, smanjenje kiselosti, pogotovo kod crnih vina, značajno olakšava poticanje mliječne fermentacije.

  • Sastav: neutralni kalijev tartrat, kalijev bikarbonat, kalcijev karbonat. Glavne primjene: vina s previsokom ukupnom kiselošću i preniskim pH vrijednostima.