Upotreba točnih kiselina u enologiji je bitna jer one imaju značajan utjecaj na pH vrijednost, ravnotežu okusa i senzorski profil vina. Pravilna kiselost doprinosi uravnoteženosti, svježini i živahnosti vina.
Različite vrste kiselina, poput vinske kiseline, limunske kiseline i jabučne kiseline, mogu pružiti različite karakteristike vinu. Na primjer, vinska kiselina može pružiti oštrinu i svježinu, dok limunska kiselina može dodati voćnu svježinu i blago kiselkastu notu.
Pravilna kiselost također igra važnu ulogu u zaštiti vina od mikrobiološkog kvarenja. Kisela okolina može inhibirati rast neželjenih mikroorganizama i bakterija, pružajući stabilnost i dugotrajnost vinu.
ACIDE MALIQUE D,L
Jabučna kiselina
omogućuje povećanje i regulaciju ukupne kiselosti vina.
Sastav: D,L-jabučna kiselina.
Glavne primjene: koristi se za kiseljenje sokova dobivenih izuzetno zrelih i nedovoljno kiselih grožđa.
ACIDE Tartarique L+
Vinska kiselina
Sastav: kiselina L(+) vinska
Kalcijev Karbonat
sredstvo za odkiseljavanje koji se koristi u moštovima i vinima.
On uzrokuje taloženje vinske kiseline u obliku netopljivih soli.
Kalijev Bikarbonat
sredstvo za odkiseljavanje koji se koristi u moštovima i vinima.
TETRACOMPLEX
Polikomponento sredstvo za odkiseljivanje
Komponente Tetracomplexa reagiraju preferencijalno s prisutnom vinskom kiselinom neutralizirajući njene kiseline i pretvarajući je u netopljive soli: kalijev hidrogen tartrat i kalcijev tartrat.
Na ovaj način uporaba Tetracomplexa omogućuje smanjenje viška kiselosti uz značajno poboljšanje organskog balansa tretiranog proizvoda.
Osim toga, smanjenje kiselosti, pogotovo kod crnih vina, značajno olakšava poticanje mliječne fermentacije.
Sastav: neutralni kalijev tartrat, kalijev bikarbonat, kalcijev karbonat. Glavne primjene: vina s previsokom ukupnom kiselošću i preniskim pH vrijednostima.