Stabilizatori

Enološki stabilizatori pomažu u održavanju stabilnosti vina tijekom proizvodnog procesa i skladištenja. Sprečavaju nepoželjne kemijske promjene koje mogu utjecati na okus, boju ili teksturu vina. Mogu spriječiti mutnoću vina uzrokovanu taloženjem čestica ili taloženje vinske kiseline.

Enološki stabilizatori mogu pomoći u kontroliranju i smanjenju taloga u vinu, što olakšava proces čišćenja vina prije flaširanja. To je važno jer talog u boci može utjecati na izgled i okus vina. Također mogu imati antioksidativna svojstva koja pomažu u zaštiti vina od oksidacije


Ready Gum Elite
  • gummiarabik iz akacije Kordofana u obliku otopine, filtriranu i stabiliziranu prema posebnom proizvodnom procesu koji je posebno razvijen da bi je učinio "mikrofiltrabilnom", stoga pogodnom za upotrebu prije punjenja. 
  • omogućuje izbjegavanje pojave taloga boje i daje vinu veću uglađenost, punoću i mekoću. 
  • Sastav: gummiarabik iz akacije Kordofana u vodenoj otopini od 20%, SO2. 
  • Glavne primjene: obrada bijelih, crvenih i roze vina, kao i likerskih vina svaki put kada se želi izbjeći pojava taloga boje nakon punjenja. 

Dry Gum L

  • Djeluje kao zaštitni koloid u sprečavanju nestabilnosti boje, pa je stoga pogodna za tretiranje crvenih, ružičastih i likerskih vina kada se želi izbjeći precipitacija boje nakon punjenja u boce.

  • Specifična polisaharidna priroda Dry Gum L djeluje u vinu dajući mu veću organsku strukturu i mekoću s manjim efektom zatvaranja.

  • Sastav: gummiarabik iz akacije Kordofan.

  • Glavne primjene: zaštitni koloid u sprečavanju nestabilnosti boje, pogodna za tretiranje crvenih, ružičastih i likerskih vina kada se želi izbjeći precipitacija boje nakon punjenja u boce. 


Ready Gum 20

  • Gummiarabik od vrste akacije Seyal u otopini, filtrirana i stabilizirana prema posebnom proizvodnom postupku razvijenom od strane interne istraživačke skupine, čime se postiže vrlo bistra i "mikrofiltrirajuća" svojstva te je stoga pogodna za uporabu prije punjenja.

  • U mladim vinima koja karakterizira prekomjerna adstringencija, Ready Gum 20 prikriva prekomjernu taninastost obnavljajući ispravnu okusnu ravnotežu.

  • Kod uravnoteženih, ali malo mršavih vina, daje tijelo i punoću.

  • Sastav: gummiarabik od vrste akacije Seyal u otopini s vodom od 20%, SO2.

  • Glavne primjene: upotrebljava se u tretmanu bijelih, crvenih i likerskih vina kada se žele izbjeći pojava mutnoće, taloženja ili izlučivanja nakon punjenja u boce. 


Metacremor 40+

  • Metvinska kiselina

  • Stabilizator tartarata koji omotava kristale tartrata, inhibira rast mikrokristala i time sprječava njihovo taloženje.

  • Visoki indeks esterifikacije jamči veliku učinkovitost protiv kalijevog bitartrata i neutralnog kalcijevog tartrata te održava stabilnost vina tijekom cijelog zimskog razdoblja.

  • Sastav: metatartronska kiselina.

  • Glavne primjene: tartarska stabilizacija. 



CARBO F

  • Biljni ugljen za izbljeljivanje

  • Tijekom proizvodnje, Carbo F prolazi kroz kemijski i fizički proces aktivacije koji povećava njegovu učinkovitost, dajući proizvodu posebnu reaktivnost.

  • Carbo F karakterizira visoka poroznost, što poboljšava enološke performanse proizvoda osiguravajući vrlo visoku kontaktnu površinu između ugljena i matrice.

  • Nisko doziranje garantira potpuno poštovanje mirisne frakcije vina.

  • Glavne primjene: izbjeljivanje bijelih vina koja su karakterizirana prekomjernom intenzitetom boje i smanjenje sadržaja željeza.

  • U crnim moštima za njihovo izbjeljivanje.