Enološki stabilizatori pomažu u održavanju stabilnosti vina tijekom proizvodnog procesa i skladištenja. Sprečavaju nepoželjne kemijske promjene koje mogu utjecati na okus, boju ili teksturu vina. Mogu spriječiti mutnoću vina uzrokovanu taloženjem čestica ili taloženje vinske kiseline.
Enološki stabilizatori mogu pomoći u kontroliranju i smanjenju taloga u vinu, što olakšava proces čišćenja vina prije flaširanja. To je važno jer talog u boci može utjecati na izgled i okus vina. Također mogu imati antioksidativna svojstva koja pomažu u zaštiti vina od oksidacije
Dry Gum L
Djeluje kao zaštitni koloid u sprečavanju nestabilnosti boje, pa je stoga pogodna za tretiranje crvenih, ružičastih i likerskih vina kada se želi izbjeći precipitacija boje nakon punjenja u boce.
Specifična polisaharidna priroda Dry Gum L djeluje u vinu dajući mu veću organsku strukturu i mekoću s manjim efektom zatvaranja.
Sastav: gummiarabik iz akacije Kordofan.
Glavne primjene: zaštitni koloid u sprečavanju nestabilnosti boje, pogodna za tretiranje crvenih, ružičastih i likerskih vina kada se želi izbjeći precipitacija boje nakon punjenja u boce.
Ready Gum 20
Gummiarabik od vrste akacije Seyal u otopini, filtrirana i stabilizirana prema posebnom proizvodnom postupku razvijenom od strane interne istraživačke skupine, čime se postiže vrlo bistra i "mikrofiltrirajuća" svojstva te je stoga pogodna za uporabu prije punjenja.
U mladim vinima koja karakterizira prekomjerna adstringencija, Ready Gum 20 prikriva prekomjernu taninastost obnavljajući ispravnu okusnu ravnotežu.
Kod uravnoteženih, ali malo mršavih vina, daje tijelo i punoću.
Sastav: gummiarabik od vrste akacije Seyal u otopini s vodom od 20%, SO2.
Glavne primjene: upotrebljava se u tretmanu bijelih, crvenih i likerskih vina kada se žele izbjeći pojava mutnoće, taloženja ili izlučivanja nakon punjenja u boce.
Metacremor 40+
Metvinska kiselina
Stabilizator tartarata koji omotava kristale tartrata, inhibira rast mikrokristala i time sprječava njihovo taloženje.
Visoki indeks esterifikacije jamči veliku učinkovitost protiv kalijevog bitartrata i neutralnog kalcijevog tartrata te održava stabilnost vina tijekom cijelog zimskog razdoblja.
Sastav: metatartronska kiselina.
Glavne primjene: tartarska stabilizacija.
CARBO F
Biljni ugljen za izbljeljivanje
Tijekom proizvodnje, Carbo F prolazi kroz kemijski i fizički proces aktivacije koji povećava njegovu učinkovitost, dajući proizvodu posebnu reaktivnost.
Carbo F karakterizira visoka poroznost, što poboljšava enološke performanse proizvoda osiguravajući vrlo visoku kontaktnu površinu između ugljena i matrice.
Nisko doziranje garantira potpuno poštovanje mirisne frakcije vina.
Glavne primjene: izbjeljivanje bijelih vina koja su karakterizirana prekomjernom intenzitetom boje i smanjenje sadržaja željeza.
U crnim moštima za njihovo izbjeljivanje.