Korištenje kvalitetnog bentonita može poboljšati stabilnost vina, uklanjajući potencijalne izvori mutnoće i taloga.
Bentonit pomaže u precipitaciji i uklanjanju viška bjelančevina, tanina i drugih tvari koje mogu uzrokovati neželjenu mutnoću u vinu. Također, može pomoći u poboljšanju senzorskih karakteristika vina.
Uklanjanjem određenih nepoželjnih spojeva, poput gorkih tanina ili oksidiranih boja, bentonit može doprinijeti poboljšanju arome, okusa i ukupne ravnoteže vina.
PVI/PVP
Inofine V
LumyClean Plus
Gelatina Atomizzata
Bistrilo
Topljiva na hladno
Gelatina posebno pogodna kada je glavni cilj kod pročišćavanja postizanje dobrog taninskog balansa.
djelovanje je posebno učinkovito u uklanjanju tanina koji su odgovorni za astringenciju i gorak okus.
U operacijama pročišćavanja mošta, u kombinaciji s bentonitom ili kremenovim dioksidom, postiže se bistrenje mošta i učinkovito smanjenje fenolnih tvari.
Sastav: svinjska želatina.
Glavne primjene: pročišćavanje i stabilizacija bijelih i ružičastih vina koja zahtijevaju sjaj i mekoću.
Ovoclar
Bistrilo na bazi bjelanjaka
Njegova reaktivnost prema taninskim spojevima omogućuje njegovu upotrebu u pročišćavanju crvenih vina, posebno nakon zrenja u bačvama.
Djelovanje Ovoclara očituje se u eliminaciji oksidiranih bojila i naglašenom smanjenju taničnih tvari.
U bijelim vinima se preporučuje uporaba Ovoclara za proizvode koji su podvrgnuti maceraciji ili dugotrajnom razdoblju zrenja u drvu.
Glavne primjene su organsko pročišćavanje vina.
Instant gel
Enološki dodatak za bostrenje i stabilizaciju vina
30% životinjske želatine, stabilizirane sa 0.65% sumpornog dioksida
Glavne primjene: koristi se u procesima bistrenja bijelih vina
Za stabilizaciju i detaninizaciju kod crnih vina