Bentoniti

Korištenje kvalitetnog bentonita može poboljšati stabilnost vina, uklanjajući potencijalne izvori mutnoće i taloga.

Bentonit pomaže u precipitaciji i uklanjanju viška bjelančevina, tanina i drugih tvari koje mogu uzrokovati neželjenu mutnoću u vinu. Također, može pomoći u poboljšanju senzorskih karakteristika vina.

Uklanjanjem određenih nepoželjnih spojeva, poput gorkih tanina ili oksidiranih boja, bentonit može doprinijeti poboljšanju arome, okusa i ukupne ravnoteže vina.

Inobent nat
  • Prirodni natrijev-kalcijev bentonit
  • Neaktivni bentonit namijenjen za bistrenje mošta i vina, u obliku granula za olakšanu disperziju.
  • Ima izvrsna svojstva bistrenja te osigurava optimalno taloženje taloga.
  • Reagira s proteinima za optimalnu proteinsku stabilizaciju u bijelim i ružičastim vinima.
Metalclean
  • Bistrilo i stabilizator na bazi PVI-PVP 
  • Proizvod za bistrenje koji ima snažno djelovanje uklanjanja metala (posebno bakra) iz mošta i vina, djelujući istovremeno na molekule koje su potencijalno oksidativne i sprječavajući oksidativne i degradativne procese u vinu, kako izravno, tako i neizravno, sprečavajući katalitičko djelovanje metala. 

PVI/PVP 

  • Bistrilo i stabilizator Polivinilimidazol-polivinilpirolidon kopolimer koji smanjuje količinu teških metala (posebno bakra i željeza) u moštu i vinu te sprečava oksidativne procese. 
  • Sastav: PVI-PVP. 
  • Glavne primjene: -u moštovima za smanjenje količine teških metala (posebno bakra i željeza), te sprječavanje oksidativnih procesa i mogućih šteta uzrokovanih njihovom prisutnošću. -u vinima za smanjenje količine teških metala, sprečavanje oksidativnih procesa te smanjenje rizika od pojave "pinking" na vinima koja su podložna tom fenomenu. 

Inofine V 

  • biljna proteina od 100%, dobivena iz graška, koja je odabrana zbog svoje reaktivnosti prema oksidiranim i oksidabilnim fenolnim spojevima, učinkovitosti u zgrušavanju materijala u suspenziji i taloženju, organskih svojstava i jednostavnog korištenja. 
  • Za bolju učinkovitost, može se kombinirati s sredstvima za čišćenje, poput bentonita, silicijevog gela ili tanina. 
  • Kombinacija s enološkim ugljenom omogućuje optimizaciju tretmana i ubrzanje taloženja.
  • Sastav: Proteini graška.Glavne primjene: čišćenje mošta ili vina.


LumyClean Plus 

  • Stabilizator za moštove i vinaLumyclean Plus se koristi i na moštu i na vinu za uklanjanje oksidirani polifenoli.
  • U bijeloj i crvenoj vinifikaciji koristi se kurativno i kao preventiva za sprječavanje oksidativnog propadanja ili za "pomlađivanje" oksidiranih vina. 
  • Lumyclean Plus također potiče dugotrajnost vina i poboljšava boju ako je odstupila zbog oksidativnog učinka. 
  • Lumyclean Plus također je učinkovit u smanjenju sadržaja riboflavina u bijelim i ružičastim vinima, čime se sprječava pojava takozvanog "Svjietlosnog loma".
  • formuliran za rješavanje problema "svjetlosnog loma" u bijelim vinima i rosée pohranjene u bezbojnim staklenim bocama, uzrokovane fotoredukcijom riboflavine (fotoosjetljiva molekula), nakon izlaganja prirodnom ili umjetnom svjetlu.

Gelatina Atomizzata

  • Bistrilo

  • Topljiva na hladno

  • Gelatina posebno pogodna kada je glavni cilj kod pročišćavanja postizanje dobrog taninskog balansa.

  • djelovanje je posebno učinkovito u uklanjanju tanina koji su odgovorni za astringenciju i gorak okus.

  • U operacijama pročišćavanja mošta, u kombinaciji s bentonitom ili kremenovim dioksidom, postiže se bistrenje mošta i učinkovito smanjenje fenolnih tvari.

  • Sastav: svinjska želatina.

  • Glavne primjene: pročišćavanje i stabilizacija bijelih i ružičastih vina koja zahtijevaju sjaj i mekoću. 



Ovoclar

  • Bistrilo na bazi bjelanjaka

  • Njegova reaktivnost prema taninskim spojevima omogućuje njegovu upotrebu u pročišćavanju crvenih vina, posebno nakon zrenja u bačvama.

  • Djelovanje Ovoclara očituje se u eliminaciji oksidiranih bojila i naglašenom smanjenju taničnih tvari.

  • U bijelim vinima se preporučuje uporaba Ovoclara za proizvode koji su podvrgnuti maceraciji ili dugotrajnom razdoblju zrenja u drvu.

  • Glavne primjene su organsko pročišćavanje vina. 


Instant gel 

  • Enološki dodatak za bostrenje i stabilizaciju vina 

  • 30% životinjske želatine, stabilizirane sa 0.65% sumpornog dioksida

  • Glavne primjene: koristi se u procesima bistrenja bijelih vina

  •  Za stabilizaciju i detaninizaciju kod crnih vina