Bakterije za malolaktičnu fermentaciju su bitne u enologiji jer igraju ključnu ulogu u pretvaranju oštrih i grubiha mliječnih kiselina u mekše mliječne kiseline, čime se smanjuje kiselost i poboljšava ukupna uravnoteženost okusa vina.
Također mogu pružiti dodatnu stabilnost vinu, proizvode stabilizirajuće spojeve koji pomažu u sprečavanju mikrobioloških problema i održavaju dugotrajnost i kvalitetu vina tijekom vremena.
Osim toga, mogu dodati specifične arome i okuse vinu. One mogu proizvesti niz spojeva, uključujući maslene estere i diacetil, koji pridonose kompleksnosti i bogatstvu senzorskog profila vina.
Inoflore
je selekcionirani enološki bakterij koji omogućuje fermentaciju mliječne kiseline u bijelim, crvenim i roze vinima te se može direktno dodati u mošt bez prethodne reaktivacije.
ne proizvodi biogene amine te je posebno pogodan za ko-inokulaciju kvasaca/bakterija, gdje kinetika fermentacije spada među najučinkovitije.
korištenje Inoflore-a usmanjuje proizvodnju diacetila (okus po maslacu) te doprinosi otkrivanju i očuvanju voćnih aroma, posebno estera.
Inoflore je najprikladniji bakterijski soj za ko-inokulaciju i izražavanje voćnih aroma u vinima.
Maxiflore Satine
Selekcionirani enološki bakterij preporučen za fermentaciju vina dobivenih od grožđa visoke zrelosti.
Sposoban je očuvati aromatičnu čistoću vina smanjujući značajno dominaciju maslaca, jer ima sposobnost proizvoditi samo male količine diacetila.
Preporučuje se rana inokulacija (pri gustoći od otprilike 1,010) kako bi se iskoristila povoljna temperatura vina i zaštitili crvena vina od Brettanomycesa.
sadrži liofilizirani pripravak od selekcioniranih mliječnih bakterija i specifični aktivator koji se dodaje u sredstvo za reaktivaciju bakterija.